Daróczi Andrea vagyok, a Derma Bőresztétika vezetője. A kozmetikus szakmával 1990-ben kezdtem foglalkozni, majd 1995-ben mesteri képesítést szereztem. 1990-ben végeztem a Szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz tanári szakán. A középiskolát a Szegedi Tömörkény István Gimnázium Képző- és Iparművészeti tagozatán, grafika szakon végeztem. A nyolc év rajzzal, művészettel való foglalkozás, tanulás meghatározta érzékenységemet, fogékonyságomat a szépség és művészetek iránt.

Már kozmetikusi pályám legelején elkezdtem a sminkeléssel intenzíven foglalkozni, hiszen az esztétikai szépség látványa és ennek megalkotása magával ragadott. Hét évig intenzíven versenyeztem, melyből 10 országos első és egy Európa-bajnoki mestersminkes első helyezés és számos ezüst- és bronzérem született.
Mindeközben már rendszeresen dolgoztam a televízióban, filmgyárban, divatbemutatókon, fotózásokon, Szegedi Szabadtéri Játékokon, szépségversenyeken. Gyönyörű modellekkel dolgozhattam együtt: Király Évával, aki 1922-ben a The Look of The Year (Év arca) magyarországi győztese lett, az angyalarcú Várkonyi Andival, Farkas Timivel a Miss Hungary első, Tatár Judittal a Miss Hungary 3. helyezettjével és számos szebbnél-szebb modellel, hírességekkel. Tanítványaim is előkelő helyezéseket értek el a különböző magyar és nemzetközi make-up megmérettetéseken.

Mindeközben természetesen a kozmetikusi munkámat is maximális odafigyeléssel végeztem, hiszen a sminkelés és a kozmetika tökéletesen egészítik ki egymást az életemben. 26 éves tapasztalatom szerint ápolt bőr nélkül nincsen szép smink. Szalonunkban minden a szépségről szól, mely számomra a harmóniát jelenti, a külső és belső állapot összehangolását, egyensúlyát, hogy az arcból ne álarc legyen. Fontos számomra, hogy a legjobb formát hozzam ki belőled. Szenvedélyesen szeretem a szakmámat, imádok szolgáltatni, magas színvonalon, legyen szó a bőrödről, a sminkedről vagy a tetoválásodról.

Az a plusz, ahogy a szépségedet sugárzod magadból, számomra ez a teljesség. Azért dolgozom, hogy megmutathassam számodra az odavezető utat.

Már a pályám elején elkezdtem tetoválni is, hiszen óriási lehetőségnek tartom a sminkeléssel elért gyönyörű arc tartóssá tételét. Korán kiderült számomra, hogy a szakmánkban a sminktetoválás igényli a legnagyobb szakértelmet, melyet a kozmetikusok körében végzett felmérés is mutat. Az összes terület közül egyedül a sminkelés tudta megközelíteni összetettségében és nehézségi fokában a felmérés szerint a sminktetoválást. Ezért olyan helyet válassz, ahol a kezelést végző szakember szakmai kompetenciája megkérdőjelezhetetlen. Profi sminktudással rendelkezzen, mert a sminktetoválás maradandó lesz, ha illik hozzád, ha nem. Figyelj arra, hogy a technikai feltételek is (gép, festékek, érzéstelenítők) a csúcskategóriát képviseljék. Legyen gyanús, ha olcsón kínálnak tetoválást! A minőségi eszközzel, alapanyagokkal és profi szaktudással dolgozó sminktetoválók nem kényszerülnek árversenybe. A nők arckezelésért ritkábban utaznak 50-100 km-t, de egy gyönyörű sminktetoválásért akár többet is. A valódi minőséget és értéket szívesen megfizetik, Te is, mi is, mindenki. Mert megéri. A kozmetikai tetoválással nem szolgáltatást nyújtunk, hanem életérzést. Ha szebbnek érzed magad, ettől jobban is érzed magadat, többet mosolyogsz, és ez megfizethetetlen.

1

Miért válaszd a kozmetikai tetoválást?

 • Mert ma már a természetességet, az egészséget és a fiatalságot tükröző tetoválások hódítanak. Mitől lesz az eredmény természetes? Attól, ha olyan, mintha a természet rajzolta volna tökéletesre.
 • A tetoválás nem az alkalmi sminket helyettesíti, hanem egy alapot ad akkor, ha nem vagyunk kisminkelve.
 • Kényelmes viselet a mindennapokra, akár sportoláshoz vagy strandolás közben is.
 • Ha már csak szemüveggel tudnád elkészíteni a sminket, több évre megoldódik a problémád.
 • Ha nem szeretsz sminkelni, nem vagy megelégedve magaddal, kontúrjaiddal.
 • A sminktetoválás feladata az arc természetes harmóniájának megteremtése. A szem, a szemöldök, és a száj hangsúlyossá tétele, az arc karakteréhez leginkább illeszkedő forma kialakításával, a bőr tónusához igazodó színekkel. Mi elkészítjük, amit nem rajzolt meg a természet, vagy elmosott az idő.
 • A sminktetoválás hosszú éveken át látható marad, így kiemelten fontos, hogy számodra a lehető legtökéletesebb megoldás szülessen.
 • A festékek stabil molekuláris szerkezettel rendelkeznek, nem tartalmaznak tartósítószereket és nehézfémeket. Allergológiailag teszteltek, gyönyörű színárnyalatokban állnak rendelkezésedre.
2

Fontos tudnivalók, mielőtt tetováltatsz

 • Ha már van tetoválásod és nem nálunk készíttetted, érdemes előtte egy személyes találkozót kérned, hogy megbeszéljük, hogy a már meglévőből hogyan tudjuk a legkedvezőbb formát és színt kialakítani.
 • Nem javasolt a tetoválás, ha közvetlenül a ciklusod előtt, vagy közben vagy, a hormonális állapotod is befolyásolja a tetoválás lefolyását, végkimenetelét.
 • Közvetlenül nyaralás előtt ne tetováltass, mert a bőröddel együtt a pigmetált terület is megváltoztatja a színét!
 • Ha fáradt, stresszes, beteg vagy, éjszaka buliztál, fáj valamid, műtét, betegség utáni legyengült állapotban vagy, rossz a közérzeted, szénanáthád van, halaszd el a tetoválást!
 • Amennyiben vérhígítót szedsz, vagy MRI-re vársz, mindenképpen egészségügyi igazolásra van szükségem a pigment színek veszélytelen alkalmazásához, máskülönben nem végezhetem el rajtad a kezelést.
 • Csak azzal a szakemberrel csináltasd meg, aki felé teljes a bizalmad! Ha bármilyen kételyed, kérdésed merül fel, ne félj megkérdezni!
 • Ha szemhéjtetoválást szeretnél, fontos, hogy a tetoválás elkészítésekor ne legyen műszempillád, illetve mindenféleképpen tájékoztasd a tetováló kozmetikust abban az esetben, ha korábban szemhéj plasztikád volt.
 • Ha szájtetoválást szeretnél és volt már herpeszed, a megbeszélés alkalmával tájékoztatunk a különböző lehetőségekről, hogy hogyan kerülheted el a herpesz kialakulását. A szájtetoválások alkalmával szoktuk javasolni – mivel ez a legérzékenyebb terület a három közül – a fogorvos általi érzéstelenítést, mellyel a legkisebb fájdalmat is elkerülhetjük.
 • A pigmentálás eredménye három tényezőtől függ: a szakember által alkalmazott tetoválási technikától, hogy mely területen készül a tetoválás, továbbá milyen a bőrállapotod és a bőröd minősége.

Bőrterület: a szín attól függően, hogy mely területet pigmentáljuk, más és más lesz. Ugyanaz a pigment különböző területeken különböző intenzitású lehet, van ahol halványabb, van ahol intenzívebb a kialakult szín. Ez a bőr pigment felvevő képességétől függ a különböző területeken.

Bőrállapot: bizonyos bőrállapotok befolyásolják az eredményt. Minél vastagabb a bőr, annál kevésbé látható a szín. Kiválóan frissíti, és megfelelő állapotba hozhatja egy lágy peeling. Minél szárazabb a bőr és minél több hámsejt hámlik le, annál kevésbé marad benne a pigment. A melanin mennyisége, a keratin tartalma és a bőr természetes vérellátottsága is befolyásolja a színt.

Technika:

Satírozott: teljesen besatírozott felületet jelent, a pigmentek tömörebbek, tovább megmarad a forma.

Száltechnika: természetesebb látványt nyújt, de kevesebb festék jut be, így hamarabb kikopik. A szálazott technikával készült szemöldöktetoválások kevésbé tartósak. Többnyire évenként frissíteni kell.

 • Ha nem hagyod teljesen kikopni a tetoválásodat, hanem rendszeresen frissíteted, mindig ápolt lesz a megjelenésed. Így sem magadat, sem a bőrödet nem teszed ki akkora beavatkozásnak, mint az első tetoválásnál.
3

A tetoválás menete

 • Ha csak konzultálni, érdeklődni szeretnél, természetesen erre is van lehetőség, a személyes megbeszélés díjmentes szalonunkban.
 • Az első találkozás alkalmával megbeszéljük milyen tetoválást szeretnél, milyen végeredményre számíthatsz.
 • A bőr fertőtlenítése után megrajzolom a kívánt formát, és ha az én szakmai véleményem egybe esik a te elképzeléseddel, kiválasztjuk a megfelelő színt is.
 • Ez után adunk egy beleegyező nyilatkozatot, mely részletes információt ad a tetoválással kapcsolatos tudnivalókról.
 • Fotódokumentációt készítünk a kirajzolásról és a művelet végén is, hogy lásd, hogy ugyanaz a forma készült el, mint amiben megállapodtunk.
 • Ezután érzéstelenítővel bekenem a kívánt területet és 20 perc után már kezdjük is az eljárást.
 • Ha kezdene érzékennyé válni a terület, akkor azonnal érzéstelenítem, nem kell, hogy szenvedj, nem kell hogy fájjon! Amikor már látszanak a pigmentek, tükörben is megmutatatom, hol tartunk, hogy lásd, minden rendben zajlik.
 • A végén lehűtjük, megnyugtatjuk az adott területet. Fertőtlenítő-hámosító krémmel bekenjük, és adunk otthonra is belőle. Kapsz egy tájékoztató kártyát is, mely tartalmazza az otthoni ápolással kapcsolatos tudnivalókat. Az első alkalommal az egész eljárás kb. 2,5 órát vesz igénybe.
4

Tévhitek a kozmetikai tetoválással kapcsolatban

Nagyon fáj!?

Ez függ a gép precizitásától, a kezelést végző szakember felkészültségétől, a te egyéni érzékenységedtől és nem utolsó sorban a használt érzéstelenítő minőségétől. Nem kell, hogy fájjon! Természetesen vannak kivételek, de meg szoktak lepődni a vendégeink, hogy nem is érzik a beavatkozást.

Előtte le kell borotválni a szemöldököt!?

Ne tedd! Egyrészről a kis sörtékben akad a tű, másodsorban pedig sokkal szebb a szemöldök, ha vannak szőrszálak.

Állandóan olyan marad a tetoválásom, mint legelőször!?

A kozmetikai tetoválás nem örök! Fokozatosan elhalványul a bőrödben, attól függően, hogy mennyire sötét vagy világos pigment került bele. A sötétebb színek később kopnak ki. Minden tetoválást idővel frissíteni kell. Ez természetes, hiszen a mikro finomságú festék pigmenteket a felső bőrrétegbe pigmentáljuk, mely réteg kb. minden 3-5 évben újul meg, a bőr öregedési folyamatának, ápolásának függvényében. Ráadásul a színek különböző képpen érvényesülnek a bőrben a pigmentálási technikától, a területtől és a színtől függően.

Sokan azt hiszik, hogy a tetoválással megoldódik a szemöldök ápolásának problémája.

Sajnos ez nem így van! Könnyebbé teszi a dolgunkat, de szedni és a szőrszálakat ha világosak vagy őszülnek, festeni kell.

5

Mit tehetsz, ha elrontották a tetoválásodat?

Először is a kezelést végző szakembert keresd fel! Próbálj vele megegyezni, hátha ő tudja korrigálni úgy, hogy neked is tetsszen.

Ha végképp nem megy a dolog, keress egy jó szakembert és konzultálj vele. Ne keseredj el! Mindenre van megoldás! Lehet, hogy nem rögtön, de idővel rendbe lehet hozni a neked nem tetsző részt. Már rengeteg módszer, technika létezik a korrigálásra, járd körül alaposan a témát, meg lesz a tökéletes megoldás. De a legjobb, ha a legelső tetoválásod előtt vagy alapos és megfontolt. Nézz körül a kozmetikai piacon! Válaszd ki a neked legmegfelelőbb szakembert!

Az elrontott szemöldök vagy szem tetoválásod formájának javítását akkor tudom sikeresen megcsinálni, ha az új (kívánt) forma a réginél vastagabb, vagy hosszabb. Ilyenkor tulajdonképpen elfedem a régi tetoválást, úgy, hogy előnyösebb formát alakítok ki. Ebben az estben tökéletes eredményt tudok nyújtani, viszont az igazi gondot az okozza, ha máshová szeretnéd a tetoválásod, mint ahol a jelenlegi van. A legtöbb problémát az okozza, hogy a korábban túl hosszúra kihúzott kontúr lefelé hajlik a külső sarokban.

6

A szemöldök kivitelezése

Az egyik legszembetűnőbb változást az utóbbi években a szemöldök tetoválás területén láthatjuk. 10-20 évvel ezelőtt a megálmodott szemöldök vonalát teljesen besatírozták. Ilyen szemöldök viszont a valóságban nem létezik. Ma már az a trend, hogy a szemöldököt ún. száltechnikával készítjük el, mert az természetesebb látványt nyújt. A színválasztás is sokat finomodott az utóbbi években. Régebben leginkább fekete szemöldökök készültek, amik később sok esetben kékülve, szürkülve koptak ki a bőrből. Ma már nem tanácsoljuk a fekete színt, még a fekete hajúaknak is csak nagyon sötét barnás-fekete szín ajánlott.

A szemöldök vonala is közelít a természeteshez. Lehetőség szerint az eredeti szemöldökszőrök vonalából kihozható formát készítünk. Kivételt képez az az eset, amikor annyira lóg a szemöldök vége, hogy kimondottan szomorúvá teszi a tekintetet. Ilyen esetben inkább megválunk a szemöldök utolsó egyharmadától, és fölé tetoválunk. Az alacsonyabban lévő szemöldök vonalat egy újdonságnak számító szemöldökemelés technikával korrigálhatjuk.

7

A száj kialakítása

A leggyakoribb hiba, ha csak egy erős színű, határozott kontúr vonal készül. A valóságban a száj kontúrja nem sötétebb, mint az ajak többi része. A kontúr a száj formájának meghatározására, kiigazítására, szabályosabbá tételére szolgál, de nem ajánljuk önmagában alkalmazni. A kontúr színét és vonalát össze kell dolgoznunk az ajak többi részével. Különösen igaz ez akkor, ha a száj természetes színénél lényegesen sötétebb árnyalatot választunk. A cél, hogy a szájkontúr színét lágyan olvasszuk össze az ajak természetes színével, hirtelen átmenet nélkül. A satírozás segít abban is, hogy optikailag teltebbé varázsoljuk az ajkakat. Ha kihagyjuk a száj középső részét, nagyon látványos lesz az eredmény. Ma már itt is a természetesség, az egészséget és a fiatalságot tükröző színek hódítanak.

8

A szem kiemelése

A természetes megjelenés igénye hívta életre a szem kiemelésére szolgáló újabb technikákat. Például a szempillasűrítés egy igazi “láthatatlan” technika. Még az avatottabb szemek számára sem észrevehető a beavatkozás. Ilyenkor csak a szempillák vonalában, a szempilla tövek közé kerülnek sűrűn az apró pontocskák. Ez úgy mutat végül, mint egy szép dús fekete szempillakoszorú.

A füstös szem kialakítás szintén lágyabb, finomabb technika, mint a szemkontúr. Ezt elsősorban az alsó szemhéjon készítjük, és szintén apró pontocskákból áll. Játszhatunk a színekkel, lehet kékes, zöldes, barnás, akár több színből is kialakíthatjuk. A végeredménye pedig olyan, mint egy finoman púderezett szem. A szemek karakteres kiemelése most is divat, továbbra is hódít a szemkontúr, tusvonal. Ez lehet fekete, barna, kék, zöld. A sötétebb hajszínűeknek ez általában jól áll, ám a szőkék, vagy ősz hajúak esetében már inkább a finomabb, púderes hatású technikákat ajánljuk, ami természetesebb összhatást eredményez. Az alsó és a felső kontúr vonal összekötését a külső szemzugnál nem javaslom, mert lezárja a tekintetet (ez csak kivételes esetekben áll jól egyes nőknek). Így nem keretet adok a szemnek, hanem nagyítom a szemeket. A tekintetet akkor tudom nyitottabbá tenni, úgymond “liftinghatást elérni”, ha a smink alapvető szabályait követem itt is.

9

Mit jelent a korrekció?

A néhány hete készült új sminktetoválásodat ekkor még finomíthatod. Ha elsőre bátortalan voltál a színválasztásnál, vagy picit többet módosítanál a formán, akkor a tetoválás utáni 1 hónaptól, de legkésőbb 3 hónapon belül megteheted.

10

Mit jelent a fedőszín pigmentálás?

Megváltozott a sminktetoválásod színe? Újra eredeti színét élvezheted, ha komplementer színnel semlegesítjük, ezzel meghosszabbítjuk az eredeti élettartamát és nem kell újra a teljes költségét fizetned! Természetesen ez nem vonatkozik a mások által készített tetoválásokra.

11

Hogyan változott a sminktetoválás divatja az elmúlt években? Mi a divat ma és merre mutatnak a trendek?

Napjaink trendje a természetesség, ahol az eredmény egy finom alapsmink, mely kiemeli az előnyöket, elfedi a hibákat, s ez által harmonikussá, széppé teszi az arcot. Ahhoz, hogy a legújabb trendeknek megfelelő munkát tudjon egy szakember kiadni a kezéből és ezáltal elégedettek legyenek a vendégei, folyamatosan képeznie kell magát, követnie kell az újdonságokat. A közel 25 éves szakmai és majd 15 éves oktatói múltam hozzájárul ahhoz, hogy magas szintű, minőségi munkát adhassak ki a kezeim közül.

Szemöldök

Régen satírozott, most szálazott. A legújabb módszer, a szálazott szemöldöktetoválás kialakításánál a természetes megjelenés a cél. Lényege, hogy finom szemöldök szálakat tetoválunk, igazodva a saját szemöldök színéhez. Így a sminktetoválás természetes hatású lesz. A szálazott technika nehéz műfaj, s csak kevesen képesek esztétikus szálazott szemöldök elkészítésére, és a technika precíz sminktetováló gépet is igényel.

Ajak

Régen csak szájkontúr volt, most fél vagy teljes satírozás a divat. Az erős szájkontúrokat felváltó ma divatos technika a fél satírozás, mely során a megrajzolt szájszélektől befelé haladva a sminktetoválás színe fokozatosan elhalványodik. A teljes ajaksatírozás eredményeként pedig enyhén rúzsozott hatású, gyönyörű ajkakat kapunk, mely egyre divatosabb. A technikával lehetőség van a száj formájának megszépítésére, akár az ajak megnagyobbítására. A helyes szín megválasztásával az eredmény teljesen természetes, azonban ez a módszer nagyon komoly felkészültséget feltételez, elsősorban a színelméleti tudás terén.

Szemhéj

Régen határozott macskaszem, most visszafogott kiemelés. Az utóbbi évek során ez is sokat finomodott, természetes és diszkrét kontúrvonalakat készítünk, ami kiemeli, esetleg nagyítja a szemet, ügyes technikákkal fiatalabb tekintetet tudunk varázsolni.